De Vlaamse regering heeft dan toch een akkoord bereikt over de begrotingscontrole, maar dat is niet van een leien dakje gelopen. Er is opnieuw een begroting in evenwicht.

Op een persconferentie vrijdagavond kon Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) opnieuw een begroting in evenwicht aankondigen. De voorbije jaren was dat ook het geval.

Veel details zijn er nog niet, maar er zou wel voor 46,4 miljoen euro extra geïnvesteerd worden in nieuwe scholen om het tekort aan plaatsen op te vangen. De helft daarvan gaat naar nieuwe capaciteit, de rest naar het wegwerken van de wachtlijsten. 

Anderzijds zouden 65-plussers nog altijd gratis kunnen opstappen op de bussen van De Lijn. De N-VA had aangedrongen om daar paal en perk aan te stellen, maar stuitte op verzet van de SP.A. Voor de andere passagiers blijft de stijging van de prijzen beperkt tot die van de index, zoals bepaald in het regeerakkoord.

Ook steekt de Vlaamse overheid 100 miljoen euro extra in het wegwerken van gevaarlijke kruispunten en het onderhoud van de wegen na de harde winter.

Vijf miljoen extra gaat naar de aanpak van jeugdwerkloosheid. Tenslotte trekt de Vlaamse regering ook 124 miljoen euro uit voor het Strategisch Actieplan Limburg. Zowat 100 miljoen daarvan gaat naar een kapitaalverhoging van de Limburgse Reconversiemaatschappij. 

Als enige regering van dit land zou Vlaanderen dus een begroting in evenwicht hebben, maar volgens analisten zijn er "heel wat wonden" geslagen door het geruzie tussen de coalitiepartners de voorbije dagen.

(belga)

Beeld :  Kris Peeters bij Buga, voor Unizo/
archief Nnieuws.